Us presentem una sèrie de recomanacions derivades de l’Estudi sobre els mitjans locals de Barcelona que DiversCat en Acció ha realitzat el 2017:
- La diversitat ha de ser presentada amb plena i absoluta normalitat. La diversitat no és un fet excepcional
- Eradicar paraules, termes i descripcions que generen i consoliden els tòpics. Per exemple: “onada de refugiats”, “allau migratori”, “bandes llatines”,etc.
- Evitar les simplificacions i generalitzacions que poden remetre als estereotips.
- Fomentar la formació dels redactors i professionals de la comunicació en general en competències interculturals.
- És necessari donar veu a les comunitats minoritàries mitjançant l’elaboració de programes/espais/seccions/reportatges sobre la quotidianitat d’aquests col·lectius.
- Evitar els continguts que associïn el fenomen migratori amb delinqüència, màfies, guerres, maltractaments, desgràcies…
- Promoure la participació de col·laboradors de minories ètniques i culturals en els espais i seccions dels mitjans de comunicació local. Fins i tot, seria positiu la integració en les redaccions de periodistes d’altres orígens que reflectiria la diversitat de la societat.
- Evitar l’etnificació de la realitat social.
- Evitar l’anonimat dels testimonis dels col·lectius diversos. Les persones migrants tenen nom i cognom, a menys que indiquin el contrari.
- Evitar incloure el color de la pell, el grup ètnic, la religió… si no és necessari per a la comprensió de la informació.
- És recomanable l’ús de manuals d’estil i codis deontològics.
- És recomanable recórrer a vàries fonts i consultar els protagonistes dels col·lectius diversos.