Jornades “Dona i Família. El paper de les famílies en la prevenció de radicalització dels joves”

Els passats 6 i 7 de març l’associació Darna va celebrar les jornades internacionals “Dona i Família. El paper de les famílies en la prevenció de radicalització dels joves” al barri del Raval.

Les jordanes, emmarcades en la setmana de commemoració del Dia Internacional de la Dona, van comptar amb la presència de la Sahila Ben Ali, fundadora de S. A. V. E Belguim (Society Against Violent Extremism), de l’Aicha Bacha, de la Université Libre de Bruxelles-CECID i de l’Arbia Jebali, presidenta de Free Sight Association (Tunísia).

Les tres ponències van centrar el seu missatge en el paper clau que les dones exerceixen, al nucli familiar i a les comunitats, per evitar la radicalització de joves al seu entorn. De fet, gairebé sempre, són les primeres en patir, física i psicològicament, les primeres senyals de radicalisme i són, també, les primeres en detectar-ho. En aquest sentit és important recordar que ja, des del 2014, Nacions Unides reconeix el paper essencial de la dona en la lluita contra el radicalisme. Tal i com diuen persones expertes en la temàtica, “les mares, les núvies o les germanes, són, molt sovint, l’última barrera davant un jove que ha pres la decisió de marxar a lluitar entre les files de l’Estat Islàmic”.

No s’ha d’oblidar que les dones són les primeres víctimes de l’extremisme violent d’origen gihadista. A vegades de forma directa, com ara els casos de les dones yazidies a l’Iraq o les dones segrestades per Boko Haram a Nigèria. I a vegades de forma indirecta, com ara les dones i mares de fills i marits radicalitzats.

És per això que, a Occident, han sorgit tot un seguit d’iniciatives centrades en reforçar i apoderar a les dones, tant des del punt de vista de l’acompanyament i el recolzament (teràpies), com des d’un punt de vista més proactiu centrat en la prevenció d’actituds violentes d’origen gihadista perquè ningú més torni a patir la sort dels seus fills.

El dimecres 7 la jornada es va centrar en el discurs de les tres dones especialitzades en la prevenció de l’extremisme violent. Per a totes, la identitat és un element clau. Per a l’Aicha Bacha la família és un element de transmissió de valors i ens hem de plantejar “què és el que transmetem als nostres fills” i “com ho fem?”. Per a l’Arbia Jebali és la dona la que deu d’apoderar-se ja que el seu paper com a mare té molta autoritat moral. La Saliha Ben Ali incideix en el paper de la identitat. El seu fill, mort a Síria com a soldat del Daesh desprès de nomes 5 mesos de radicalització, era la quarta generació a Bèlgica, i como diu la Saliha, “els joves no es consideraven belgues, bàsicament perquè el país no els considera els seus joves. I així mai ens trobarem amb un procés real d’integració”.

El segon dia de les jornades les activitats es van centrar en la entrega d’uns premis de reconeixement de la feina a les tres ponents internacionals i a Àngela Pérez-Chuecos, de Darna, i Fátima Chktaoi, veïna del barri.

Per als responsables de Darna i d’Infotalqual.net, entitats coorganitzadores de les jornades, aquestes han tingut força èxit de públic i són un pas més en el seu treball que posa el focus en les dones com a agents de canvi.

  • : Paco Martín